fredag 10 februari 2012

Den Tyska jätteschecken - Artikel av Eric Ericksson, 1944

Den Tyska jätteschecken 
Av rikskonsulent Eric Ericksson
Ur "Kaninuppfödaren", Nr 6, 1944


Intresset för uppfödning av s.k. ”sportraser” eller raser, som återfinnes under beteckningen ”Övriga raser” i Svensk kaninstandard synes stiga för var dag och särskilt är det då några, som man finner att intresset fylkars sig omkring, nämligen i nämnd ordning svart-vit Jättescheck, Belgisk jätte och Fransk vädur. 

För dagen skall jag giva en liten orientering beträffande den förstnämnda och så gott sig göra låter, försöka råda bot beträffande en del misstag, som uppstått vid scheckaveln. 

Vad som då först måste konstateras, icke minst av egen erfarenhet är att långt ifrån något exempel av de, som uppvisas på våra premieringsmöten och utställningar äro förstklassiga och är det då särskilt teckningarna och vikten som mankerar. 

Tyvärr har kanske i viss mån den icke så förstklassiga avbildningen i Svensk kaninstandard vilselett, men största felet torde ligga i, att dels stark inavel förekommit, dels efter den danska importen hit 1943 av blåvita scheck, dessa inkorsats med den svartvita typen, dels vissa uppfödare utan skrupler korsat schecken med Vit lant dels fått fram enstaka individer, som varit skapliga i teckningen men vars avkomma sedan totalt degenererat i flera avseenden. 

För att giva de intresserade en uppfattning om hur teckningen bör vara och som kan kvalificera till   44 á 45 poäng i exteriör, om vikten är god, visas här ovan en bild av en Tysk scheckhona, som jag hade för några år sedan i mina försök. Den är visserligen ej fullkomlig i sidoteckning men dock bland de bättre exemplar som funnits i vårt land. 

Å andra sidan finner vi idealet i nedanstående teckning och till samma förklarande text å respektive partier. Vid studier av samma rekommenderas att hava Svensk kaninstandard tillgänglig och punkt för punkt gå igenom de olika detaljerna. 


De för rasen intresserade kommer snart härefter underfund med, att i allmänhet har utställda och premierade djur givits väl höga poäng och många gånger har köpare enligt annons av dylika, blivit mycket besvikna. 

Faktum är, att skulle standardens bestämmelser följas till punkt och pricka skulle ett försvinnande fåtal djur av rasen komma upp i första klass. Ursäkten är emellertid, att dels är rasen tämligen sällsynt, till helt nyligen här i vårt land och därmed jämförelsevis dåligt jämförelsematerial förefunnits, dels har alldeles säkert vederbörande domare givit uppfödaren direktiv för en rätt avel av rasen för att därigenom kunna prestera bättre djur. Givet är att många tagit domaren eller konsulentens råd ”ad notam” men så har de goda föresatserna svikit, då höga priser för ett avelsdjur bjudits och rubb och stubb har funnit köpare och sålts. 

Faktum är att den osunda avelspolitiken med abdnorma priser uppnåddes just med Tyska jätteschecken. Det var ej ovanligt få reda på att under 1942 och våren 1943 mellan 200-300 kronor betalade för ett avelsdjur och vi synes här i fråga om priserna gott i teten. 

Småningom smittades detta till vårt grannland Danmark där svenska uppfödare bjödo dessa fabulösa priser för att få över nytt blod och därmed även omkullkastade den sundare prispolitik som där fördes. 

För att något se på det ekonomiska problemet för rasen, dess ställning endera som sportras eller kombinerad sport- och bruksras, eller helt enkelt det sistnämda skulle jag härmed vilja giva en del synpunkter av egen erfarenhet. 

För det första har rasen fått en alltför sportbetonad beteckning, vilket den givetvis inte är värd tack vare sin egenartade teckning och svårigheten att hålla den inom ramen för standarden, men detta utesluter ej att den också har en ekonomisk betydelse. 

Om vi då först ser till skinnet så är faktum att detsamma är synnerligen eftersökt speciellt till barnpälsverk, damhättor, kuddar etc. på grund av sin speciella teckning med svart och vitt men, det finns också ett men här, och det är att pälskvaliteten ej är vad den skulle vara. 

Jag kommer då tillbaka till min hobby en gång i början av min verksamhet och det gällde då närmast Vit lantkaninen. Jag påtalade då att när man ensidigt både vid avel och bedömningar inriktar sig på att se till det yttre såsom starkt fall på pälsen etc. glömmes det för vår pälsindustri så viktiga, nämligen underullens täthet. 

Nu har ju förhållandena bättrat sig betydligt i detta avseende då det gäller våra bruksraser men då det gäller t.ex. Tyska jätteschecken står vi just på denna ståndpunkt. Vacker att se på i teckning och pälsens fall men usel som päls. 

Detta är en synnerligen viktig detalj både för uppfödare och domare att iakttaga om vi skall komma någon vart med rasen ifråga. 

Ser vi åter på rasen som slaktdjursproducent, finnes inget att anmärka på köttansättning och lämplig benstomme och att märka är, att denna senare, trots den höga vikten (idealvikt fullväxt 7 kg.) som är lika med t.ex. Vit jätte dock har finare benstomme än denna. Den enda detaljen att anmärka på är att fruktsamheten ej når upp till bruksrasernas men detta är saker som kan övervinnas om man leder aveln rätt. 

Det ligger således inom överkomlighetens gräns att även kalla rasen för ”bruksras” och då tjäna två mål dels att fägna ögat, dels att giva ekonomisk vinning. Så till sist några råd till uppfödarna av rasen.

1. Använd aldrig till avel djur som ännu ej uppnått rasens minimivikt 5 kg. och åldern 10 månader. För vanliga raser såsom Vit lant och liknade talar man om 8 månader men för Tyska schecken har jag funnit att den ej bör sättas i avel förr är utvecklad. 

2. Använd aldrig till avel djur som har avbrott på ”ålstreck” (undantag det i standard tillåtna lilla avbrottet i nacken) eller sammanhängande ”sidofläckar”. Dessa två saker straffar sig i kommande generationer. Så kan t.ex. i senare fallet det svarta mer och mer bli dominerande så att helt svarta djur småningom framkommer. 

3. Para aldrig ihop djur av de båda färgvarianterna blå-vit och svart-vit utan lika med lika. Resultatet blir annars brokiga djur och grådaskiga färger. 

4. Giv gärna moderdjuret och ungarna den första tiden litet mjölk att dricka. Jätteraserna har nämligen svårt att nå sin utveckling fullt, utan en liten sådan starthjälp på vägen. 

5. Strävar man efter att få stora och kraftiga djur bör antalet ungar i kullarna ej överstiga 6 men då detta är en sak, som handicapar vid avkastningsbedömningen bör ett sådant tillvägagångssätt endast vara tillfälligt och som regel bör man gå in för så stora kullar som möjligt och som kompensation sörja för att näringstillförseln utom modersmjölken blir av högsta klass. 































Eric Ericksson:

Redaktör för Kaninuppfödaren: 1935-1960: Eric Erickson, Stockholm

Kassör i förbundet: 1935-1960: Eric Erickson, Stockholm

Sekreterare i förbundet: 1934-1960: Eric Erickson, Stockholm

Prisdomargruppens ordförande: 1956-1959: Eric Erickson, Stockholm

Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund bildades den 23 februari 1919

I serien "KAF 90" berättar Birgit Lundberg om sitt möte med förbundets byråföreståndare Eric Erickson. Birgit var då (1959) bara 14 år gammal.
-Eric Erickson var en korpultent, cigarrökande och respektingivande herre, berättar Birgit.

Förbundets guldmedalj tilldelades Eric Ericksson år 1937.

Eric Ericksson gick ur tiden 1980.

Kaninavelsförbundets historia

Birgit Lundberg har skrivit en ny version av sin bok:

”Färglära för kaninavel”.
 
Bokens omfång är fördubblat med bl.a. nya illustrationer, nya exempel på färgkorsningar, massor med färgbilder.
Den är också lämplig som kursbok för studiecirklar. 
Birgit har bl.a använt boken vid utbildningen av  domaraspiranterna i ämnet färglära.

Boken går att rekvirera från förbundet, eller direkt från Birgit.

Boken kostar 180:-  plus frakt 
=  6 st frimärken á 6:- = 36:- 
om den skickas med vanlig post. 


The problems of spotted breeds of rabbits: 1

Dtsch Tierarztl Wochenschr.

1991 Sep;98(9):352-4.

[The problems of spotted breeds of rabbits. 1. Fattening and body condition at slaughter, organ parameters].

[Article in German]

Wieberneit D, Mahdi N, Zacharias K, Wegner W.

Source Institut für Tierzucht und Vererbungsforschung, Tierärztlichen Hochschule Hannover.

Abstract

Rabbits of the Giant German Spot Breed and of the English Spot Breed were bred, reared, fattened and evaluated under standardized conditions. A total of 50 animals (31 German spot = DRS; 19 English spot = ES; both derived from mating of heterozygotes) was tested, belonging to the three possible genotypes: Homozygous black (kk), heterozygous spotted (Kk, "standard animals") and homozygous spotted (KK, so-called "Chaplins"). As expected, breed differences consisted of better daily gains and higher carcass weights in DRS, but higher dressing percentages in ES. With respect to colour genotypes, only in DRS-KK depressions of daily gains and carcass weight were observed; food conversion efficiency however was even better in these animals (of both breeds), primarily because of lower feed uptake. Very distinct differences in some important organ traits could be demonstrated for those genotypes: A significantly augmented intestine (abs. and rel.) in KK-animals, specially with reference to the gross intestine--indicating a tendency to motility disturbances and/or chronic obstipation. This predisposition was underlined by the premature loss of three KK-rabbits suffering from severe corresponding symptoms. Seemingly analogous syndromes (Megacolon) in man and other species are cited, though further investigations are needed to clarify the etiology in spot rabbits. Significance of lower heart weights was stated in DRS-KK-animals, probably induced by minor activities observed in this genotype. Thus the K-gene can be classified as a subvital one when homozygous though manifestations of the symptoms obviously vary with the genetic background (breed, line) and perhaps with the environment.(ABSTRACT TRUNCATED AT 250 WORDS)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1954863

The problem of breeding for spots in rabbits: 2

Dtsch Tierarztl Wochenschr.

1992 Mar;99(3):111-3.

[The problem of breeding for spots in rabbits. 2. Further results on the variation of characteristics in fattening and breeding animals].

[Article in German]

Mahdi N, Wieberneit D, Wegner W. S

ource Institut für Tierzucht und Verebungsforschung der Tierärztlichen Hochschule Hannover.

Abstract

The mode of inheritance of spotting in both breeds (ES and DRS) is compatible with incompletely dominant resp. intermediate segregation, though a broad variability of spotted areas exists, indicating the influence of minor genes or other ontogenetic factors. Additional findings support the conclusion, that there is a very distinct predisposition of homozygous KK animals to develop megacolon with growing age. This also has consequences for the relative organ weight of the heart and of the adrenals in this genotype. Sporadically encountered accessory adrenal cortical tissue however did not exhibit genotypic preferences.

The problems of breeding spotted rabbits: 3

Dtsch Tierarztl Wochenschr.

1993 Jun;100(6):237-9.

[The problems of breeding spotted rabbits. 3. Variability of the pigmentation grade, ganglionic intestinal wall supply, relationship to pathogenesis--animal breeding and animal welfare aspects].

[Article in German]

Gerlitz S, Wessel G, Wieberneit D, Wegner W.

Source Institut für Tierzucht und Verebungsforschung, Tierärztlichen Hochschule Hannover.

Abstract

In a total of 128 animals of the German Giant Spot und the English Spot Breed grade of pigmentation and spotting pattern were investigated by photography and planimetry. A clear cut binary distribution, representing homozygous (KK) or heterozygous spot rabbits (Kk), and a strong bilateral concordance was found as well as a broad variance within both genotypical groups. Thus only a small percentage of animals bred can be compatible with mandatory fancy breed standards. Measurements of intestinal layers and neural components in well pigmented and depigmented individuals revealed an enhancement of these histological structures but a relative hypoganglionosis in distal parts of the gut in animals with predisposition to megacolon (KK, so-called chaplins). It is not yet clear whether this is symptomatic or of primary pathogenetic relevance. There were no pleiotropic deleterious effects of the K-allele in heterozygous rabbits and no correlations between the degree of depigmentation and the severity of symptoms in homozygous spotted ones, thus indicating a mode of inheritance by an incompletely dominant gene K, acting as or being linked to a recessive semilethal when homozygous. A change in breeders' attitude and breeding practices is mandatory because neither the permanent elimination of animals not "fitting" a fancy standard nor the continuous production of defective genotypes is legal.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8339710

A striking malformation in a spotted rabbit

Dtsch Tierarztl Wochenschr.

1993 Nov;100(11):455-6.

[A striking malformation in a spotted rabbit].

[Article in German]

Wieberneit D. Source Institut für Tierzucht und Vererbungsforschung,
Tierärztlichen Hochschule Hannover.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8261921

The problems of spotted breeds of rabbits: 4

Dtsch Tierarztl Wochenschr.

1994 Nov;101(11):434-9.

[The problems of spotted breeds of rabbits. 4. Morpho- and histometric findings in the CNS and thyroid glands and the hormone content in blood at slaughter of hybrid rabbits, and estimation of the heterosis effect].

[Article in German]

Flemming K, Kühnel C, Wieberneit D, Wegner W.

Source Institut für Tierzucht und Vererbungsforschung der Tierärztlichen Hochschule Hannover.

Abstract

Morpho- und histometric investigations of brains, pituitary and thyroid glands as well as thyroid-related functional parameters in the blood of purebred and hybrid rabbits revealed a predisposition to hypothyreotic conditions in homozygous, megacolon-prone genotypes. In addition to this also a hypoganglionotic state in different gut wall localizations was confirmed; pituitary traits however did not indicate a primary contribution of this gland to the syndrome, though some alterations were found, which are interpreted as secondary sv. symptomatic. Gender influences varied hormonal characteristics and disease manifestations too: A dramatic fall in severely diseased does with respect to T3-concentration as well as a seemingly more inactive thyroid gland compared to bucks underline hormonal influences. As a consequence of these results it is concluded, that hybridisation within spotted rabbits does not amend the inclination to megacolon in animals homozygous for the K (En) gene, though it may influence its manifestation.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7895623

Pathophysiological and functional aspects of the megacolon-syndrome of homozygous spotted rabbits

Zentralbl Veterinarmed A.

1995 Nov;42(9):549-59.  

Pathophysiological and functional aspects of the megacolon-syndrome of homozygous spotted rabbits.

Bödeker D, Türck O, Lovén E, Wieberneit D, Wegner W.

Source Institute of Animal Breeding and Genetics, Hannover School of Veterinary Science, Germany.

Abstract

The Megacolon-Syndrome is a hereditary disease of homozygous spotted rabbits (En En). Investigations have been performed on some special traits related to functional aspects of the gut in comparison to vital heterozygous spotted rabbits (En en). It was found that En En rabbits showed significantly reduced sodium absorption rates across the wall of the cecum. Consequently, the dry matter content of the ingesta was reduced at this location, whereas the content of the ashes was increased. These results indicate that a further important pathogenetic aspect of this hereditary disease is an undue liquification of ingesta in proximal parts of the large intestine. Severe clinical problems, however, resulted from obstipation. This is concluded to be a late complication due to and modified by different stressors of endogenic and exogenic origin. Thus, there are some indications that an early site of spot-gene related effects might be the small intestine. This segment of the bowel was shorter and had an increased dry matter proportion of its wall when compared with heterozygous spotted rabbits. But a decreased proportion of dry matter within the wall of the large intestine was found. The latter could be an effect of the hypothyreotic state of metabolism in En En rabbits.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8822192